miercuri, 21 ianuarie 2015

Rolul educatiei in dezvoltarea personalitatii umane

   
 Educatia in viata unui om are un rol foarte important, educatia dezvolta nenumarate laturi senzitive, emotionale, cat si laturi pragmatice de viata, educatia ca definitie este un fenomen social care reprezinta transmiterea de date si trairi existentiale, a generalitatilor despre cultura si societate. Educatia dezvolta stilul unui om, pana la urma aceasta invatare ti-o predai tu, nu exista un profesor, invatarea ajuta la formarea unui scop in viata, la formarea viitorului, insa si cantitatea face diferenta in acest caz, tocmai de aceea in functie de invataturile primite, personalitatile sunt diverse. Adica un om plin de cultura si invatat ca la carte niciodata nu va fi cel mai popular sau cel care se pricepe la cele mai multe lucruri practice, insa unul care cu adevarat este educat sa faca fata fizic vietii nu poseda o cantitate atat de mare de informatii logice si teoretice.
      Dezvoltarea personalitatii unui om incepe in momentul in care persoana in cauza este capabila de aputea face alegeri, pentru ca un om care stie sa mearga intr-o directie stie si de ce a ales sa mearga in acea directie, asta e educatia, atunci cand sti de ce faci un lucru si sti cum sa faci un lucru. Totul conteaza intr-o lume in care sunt putini cei care au carte, iar restul face parte din acei 7 ani de acasa, acei 7 ani care se vor transforma intr-o viata. Educatia din zilele noastre si de pe taramurile noastre reprezinta niste foi cu indrumari care niciodata nu s-au schimbat, mereu educatia teoretica primita in institutii de invatamant a fost inutila, tot ceea ce se invata printre banci si ore scurse in noapte nu au nicio importanta, nimic din ce inveti intr-o astfel de camera cu 4 pereti, sala de clasa, nu te va ajuta in viata de zi cu zi, ca om care vrea succesul si fericirea pe plan personal. Omul din zilele noastre are nevoie de o personalitate puternica, plina de anturaj, doar asa poti reusii intr-o societate contemporana plina de cerinte spre fizic, nu spre psihic, teoria nu iti ofera acea lingura de mancare pe care visezi sa o ai primita pentru munca depusa.
      Fie ca dai importanta educatiei din scoli, fie ca dai importanta educatiei primite ca om de rand, educatie elementara, aceasta invatare este importanta pentru caracterul si personalitatea ta, asa iti conturezi motivatia si vointa, ceea ce iti doresti, o intamplare nefericita nu ar trebuii sa schimbe ceea ce educatia te-a invatat sa faci, mereu trebuie sa ai o tinta, sa tragi inspre acea tinta si sa ai norocul ori siguranta ca vei nimerii din prima. Sunt multe pareri despre educatie, bune si mai putin bune, insa atunci cand omul care vrea sa te educe nu este un om cu carte la cap, adica unul capabila sa fie invatator, nici tu nu vei devenii un educat.
Repetitia e mama invataturii, nu prea sunt de acord, viata e mama invataturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu