duminică, 10 aprilie 2016

Text rolul jurnalelor de calatorie

       In opinia mea, jurnalele de calatorie constituie principala unealta prin intermediul careia un spatiu cultural poate fi reconstituit prin amintiri si fapte savartsite in cadrul acestor calatorii care sunt relatate in jurnal. Jurnalul de calatorie mai reprezinta si ‘’jurnalul de bord’’ al unei experiente relatate si traite in trecut care pot ajuta in viitor la transpunerea imaginative a unui spatiu istoric, cultural.
       In primul rand, un exemplu clar ar fi jurnalul lui Mircea Eliade care contine experienta calatoriei lui in India, dupa care a fost construit si celebrul roman al experientei, Maytrei, principal sursa de inspiratie find acel jurnal sacru. Intr-un jurnal de calatorie sunt relatate fapte si actiuni traite in cadrul unor locuri si asezari cu o insemnatate mare pentru povestirea in sine a ‘’jurnalului de bord’’.
       In al doilea rand, jurnalele desavarsesc mici detalii care contribuie semnificativ la reproducerea spatiului cultural ales ca loc de vizita sau de tranzit, sirul faptelor definesc spatiul si sentimentele reflectate de loc asupra trairilor si starilor protagonistului care desavarseste scrierea jurnalui ca unealta principala a reflectarii cinematografice imaginative.
       In concluzie, jurnalele, oricare ar fi ele, definesc o memorare scrisa pentru pregatirea rememorarii imaginative a spatiilor si a faptelor incadrate in spatiul, timpul si sentimentul trairii.


Un comentariu: