luni, 19 ianuarie 2015

Omul are intotdeauna nevoie de poveste

      Sustin afirmatia ''omul are intotdeauna nevoie de poveste'', pentru ca omul de zi cu zi are nevoie de inspiratie, omul de zi cu zi este mereu in cautarea unor noi povesti, atat traite in cadru real, cat si fictive in cadru imaginar, pentru ca aceste povesti nemuritoare, scrie in diferite contexte imaginative, pot dezvolta vocabularul unui om, cat si stilul de vorbire si comportament.
      Un argument adus in favoarea sustinerii acestei idei are ca punct principal motivul povesti in viata de zi cu zi, o poveste citita implica in primul rand dezvoltarea culturii generale, a vocabularului selectiv folosit cotidian. Povestea aduce in prim plan fictionarul, multe actiuni cat se poate de normal, dar si unele cat se poate de inumane, adica fictionare, vocabularul bogat si imaginativul contribuie la imaginea care se fixeaza nu pe retina ochiului si in mintea ta. Ca definite , intr-o poveste au loc actiuni fantastice in care exista un protagonist luptand mereu cu fortele raului, iar in final, prescris, protagonistul iese invingator.
      Tocmai de aceea povestea trebuie sa-ti creeze o imagine de ansamblu nu a actiunilor imaginate si cat se poate de supraomenesti, ci a scopului acelei povesti, totodata daca nu cunosti definitia povestii, nu ai cum sa realizezi importanta ei in viata ta si in actiunile tale, imaginea de baza care trebuie sa ramana intiparita in mintea ta este aceea ce tu esti protagonistul, iar unele persoane sau unele grupuri ale societatii iti sunt inamicii, iar tu esti intr-o lupta continua, iar previzibilul prevesteste ca tu trebuie sa fi invingator in aceasta batalie. Nu poti sa spui ca daca ai citit o poveste si ai inteles rostul ei, gata, aceea a fost prima si ultima, nu mai vezi rolul altora. Nu e asa, trebuie sa citesti cat de multe povesti iti permite capacitatea ta de memorare si capacitatea ta e infinita, asa ca citeste fiecare poveste, pentru ca motivatia de a invinge mereu sa fie intotdeauna un titlul de incepere a fiecarei zile.
      Fiecare minciuna a pornit de la un adevar cat se poate de real, o actiune cat se poate de traita, insa povestea reprezinta imaginatia cuiva, a autorului, poti fii tu insati autorul propriei povesti.
Tine minte de ce citesti, despre ce citesti si cu ce te ajuta sa citesti o poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu